torstai 12. tammikuuta 2012

Näkökohtia Thanatokseen eli kuolemanviettiin

Äkkiseltään ajateltuna kuolemanvietti kuulostaa lähinnä myöhäismurrosikäisten ja varhaisaikuisten poikien motivaattorilta ottaa selkäpiitä karmivia riskejä ajoneuvoilla. Olen varma, että siinäkin Thanatoksella on sormensa pelissä, mutta kyseessä on monipolvisempi asia.

Pohdiskellaan hieman yliminän osaa kaikessa. Tässä vaiheessa riittänee kun lainaan että yliminä syntyy hyvin varhaisessa vaiheessa, jopa alle puolentoista vuoden ikäisenä ja että yliminä on hyvin julma, koska sen syntyaikaan ovat vallalla pregenitaaliselle kaudelle ominaiset sadistiset yllykkeet. Nämä sadistiset yllykkeet ovat kuolemanvietin ilmentymiä.

”– – sen (superegon) ylenmääräisen väkivaltaisuuden tässä varhaisessa vaiheessa selittää tosiasia, että se on hyvin intensiivisten, destruktiivisten viettien verso ja pitää sisällään tietyssä suhteessa libidinaalisiin yllykkeisiin hyvin suuren määrän aggressiivisia impulsseja” (Klein 1933/1977, 250).

Kateus on kuolemanvietin ensimmäinen ulkoistus. Tämä huomio tulee erityisen mielenkiintoiseksi, koska onhan sanottu että Suomi on ainoa paikka maailmassa, jossa kateus voittaa kiiman. Yksinkertaistuksena voisi siis sanoa että suomalaisessa kansanluonteessa Thanatos-vietti on vahvempi kuin Eros-vietti, sillä kateuden voimakkuus määräytyy siitä kumpi vieteistä on hallitsevassa asemassa niiden fuusioituessa.




Ei kommentteja: