Hiljainen oli tiistaitreeni osanoton puolesta. Näin ollen meillä oli hyvä tilaisuus myös hieman keskustella ja selittää asioita, vaikka tämä ei sinänsä kuulu iai-traditioon, kaiketi.
Käymämme keskustelu vahvisti käsitykseni siitä, että katassa kaikkien liikkeiden tulee olla johdonmukaisia siten, että ne tähtäävät asemiin ja asentoihin joista seuraavat liikkeet voi suorittaa tarkoituksenmukaisesti. Katassa ei ole yhtään turhaa liikettä vaikka harjoittelija ei ymmärtäisikään niiden merkitystä heti. Teknisesti katsottuna kata on vartalon ja raajojen shakkia.
Sitten on tämä asia, jota kutsutaan nimellä zanshin.
Kendossa zanshin on asenne joka välittyy vastustajalle paineena tai uhkana. Siihen sisältyy myös aloitteen pitäminen ja hyökkäysvalmius. Eräässä ji-geikossa onnistuin saamaan tämän asenteen päälle ja motodachi sanoi jotain sellaista että: ”koko ajan tuntui siltä, että kohta tulee pataan”. Se miksi tämä on onnistunut vain kerran, jääköön myöhemmän pohdinnan varaan.
Myös iaidossa zanshin on keskeinen käsite ja sisältää edellä mainitut komponentit. Iaidossa zanshinin säilyttäminen on kuitenkin vaikeampaa esimerkiksi noton aikana, koska se kohdistuu näkymättömään vastustajaan eli itseensä.
Tätä on syytä pohtia syvällisesti.
keskiviikko 4. marraskuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti