perjantai 30. tammikuuta 2009

Torstai 29.1.2009 ei harjoitusta

Toipuminen on jo aika hyvässä vauhdissa, enää ei satu niin helvetisti selkään ja rintaan kun yskii. Huomasin muuten, että kuumeessa olen aivan järkyttävän pahantuulinen. Ehkä osa terveydenhoitohenkilökunnan työn raskaudesta juuri johtuu siitä, että olevat tekemisissä pahantuulisten ihmisten kanssa.

Hagakure:

”Pidin nuorena ”katumuspäiväkirjaa” ja yritin merkitä erehdykseni muistiin päivittäin, mutta ei mennyt päivääkään, etten olisi saanut kokoon kahta - kolmeakymmentä kohtaa. Kun tästä ei tullut loppua, minä luovutin. Vielä nykyäänkään, kun maata mentyäni pohdin päivän tapahtumia, ei mene päivääkään, etten tekisi jotakin virhettä puheissani tai toimissani. Virheetön elämä on täysin mahdotonta. Mutta tällaista eivät nokkelasti elävät ihmiset ensinkään lankea pohtimaan.”

Mitäpä tähän lisäämään.

Tiistai 27.1.2009 ei harjoitusta

Lääkärintodistus: J20.9 Bronchitis acuta non specificata, työkyvyttömyysaika 28.- 30.1.2009

Eli seuraava kappale Hagakurea:

”Kun kuuntelet kertomuksia ansioituneista miehistä ja muusta sellaisesta, sinun tulee kuunnella vilpittömin mielin, vaikka jo tuntisitkin tarinan. Jos kuuntelet samaa tarinaa kymmenen tai kaksikymmentä kertaa ja tulet saaneeksi odottamattoman oivalluksen, se hetki on hyvin tärkeä. Vanhojen ikävystyttävissä tarinoissa ovat heidän ansiokkaat tekonsa.”

Pinnalta käsin tämä kappale sisältää sangen universaalin ajatuksen, että aina kannattaa kuunnella kunnolla, aina saattaa oppia uutta. Myös hieman sentimentaalinen huomio siitä mihin ansiokkaiden tekojen muistot lopulta tallentuvat, on mukana. Minusta keskeinen viesti tässä kappaleessa on kuitenkin se, millainen ihminen on se, joka noudattaa tämän kappaleen ohjetta: myötätuntoinen.

Torstai 22.1.2009 ei harjoitusta

Työpäivä venyi niin, ettei ollut mitään mahdollisuuksia ehtiä harjoituksiin. Näin joskus valitettavasti käy. Niinpä valitsen umpimähkäisen kappaleen Hagakuresta ja yritän sanoa siitä jotain myös itse.

”Naoshige-herra sanoi kerran: Mikään tunne ei ole niin syvä kuin giri. Joskus saattaa serkku kuolla, eikä silloin vuodateta kyyneleitä. Mutta voimmepa kuulla jostakusta viisikymmentä tai sata vuotta sitten eläneestä, josta emme tiedä yhtään mitään ja jolla ei ole meihin lainkaan sukusiteitä, mutta giri saa meidät kyyneliin.”

Ehkä tämä juuri kuvaa sitä, miksi meidän on vaikea ymmärtää jos giri käsitetään velvollisuudeksi, niin kuin se enimmäkseen juuri käännetään. Giri on tunne joka kuvaa jotain itsen ja toisten välisestä suhteesta. Velvollisuus syntyy viime kädessä ulkoisesta vaikutuksesta ja tähän liittyen ihminen voidaan velvoittaa tekemään jotain. Hänen sisäänsä istutetaan velvollisuuden tunne. Giri syntyy myötätunnosta.

keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Tiistai 20.1.2009 Iaido

Tällä kertaa ohjelmassa oli Nippon Iaido Kyōkai Tōhō eli Japanin Iaidoliiton tekniikkasarja, joka koostuu Muso Shinden ryun, Muso Jikiden Eishin ryun, Shinshin Sekiguchi ryun, Mugai ryun ja Hoki ryun tekniikoista. Niitä on hieman muokattu jotta tekniikoista muodostuisi eheä sarja.

Tämä sopi minulle edelleen jalkavaivaisena oikein hyvin, sillä kaikki Tōhō-tekniikat ovat pystytekniikoita ja ne suoritetaan joko paikallaan tai kävelystä. Harjoitustauko näkyy ja tuntuu vielä kovasti, mutta yritän antaa sen olla häiritsemättä. Taso nyt on mitä on ja se on velliperseilyn sekä loukkaantumisten hinta. Ajattelen toiveikkaasti, että entiselle tasolle pääseminen tapahtuisi kuitenkin melko vilkkaasti.

Ensimmäinen keskeinen ongelma liittyy jalkojen voimaan, eli tarpeeksi syvään Iaigoshiin on hankala mennä ja pysyä siinä vakaasti. Toinen ongelma liittyy nukitsuken sujuvuuteen, vaikka se on nyt parempi kuin aikaisemmin johtuen tenouchin muutoksesta. Kolmas pääongelma on kiroroshi eli minulla on taipumus iskeä miekalla kahva edellä. Tämä johtunee vasemman käden heikkoudesta. Neljäs ongelma on hitaasti – nopeammin – nopeasti eli iskujen sisäinen ajoitus. Viides keskeinen ongelma on koko tekniikan sisäinen ajoitus eli vartalon liikkeen ja miekan liikkeen koordinaatio. Kunhan nämä seikat on ensin selvitetty voi shodan-graduointi olla ajankohtainen.

Miekalla iskemisen sanallisesta kuvaamisesta sen verran, että vaikka miekan terä teknisesti ottaen viiltää tai leikkaa, sillä kuitenkin isketään. Minusta tämä on hyvä sana kuvaamaan tätä asiaa, sillä myös tsuki eli pisto on hengeltään iskemistä. Lyöminen ei ole minusta niin perusteellinen toimenpide kuin isku, mutta joku voi olla toista mieltä.

lauantai 17. tammikuuta 2009

Torstai 15.1.2009 Kendo

Kendon ja iaidon välillä on juopa. Ehkä siten, että iaidon harrastajat eivät pidä kendoa oikein miekkailuna koska kendon tekniikat eivät ole loppuun asti vietyjä ja että kendon osumakohdat ovat haarniskan peitossa. Kedon harrastajat vastaavat tähän huomauttamalla, että iaidon harrastaja leikkaa sulavasti lähinnä ilmaa.

Minusta tällainen vastakkainasettelu on turhaa ja jopa vahingollista. Bugei ju happan sisältää molemmat elementit, kenjutsun, josta kendo on peräisin sekä battojutsun, josta iaido on lähtöisin ja oli hyödyllistä sekä pakollista opiskella molempia. Kendo ja iaido ovat saman asian eri puolia, joita tulisi harjoitella tasapainossa, jos niin haluaa.

Tietenkin iai-koulukuntien lukujärjestykseen sisältyy myös kenjutsu-tekniikoita, kuten Tachi uchi no kurai, mutta nekin ovat kata-muotoisia pariharjoituksia. Vapaaottelua eli ji-geikoa ei näissä ole.

Toisin kuin dōjōlla joskus vaikuttaa, elämme runsaat 150 vuotta myöhemmin kuin viimeinen samurai. Duunissa on käytävä ja fyrkkaa pitää tulla, että voi treenata yleensä yhtään mitään. Useimmat treenaavat vain yhtä miekkailun lajia. Näin on varmaan sekä meillä, Japanissa että muualla. On enemmän kuin luonnollista, että jutsut ovat kehittyneet siten, että ne ovat kokonaisia järjestelmiä (dō) ja sisältävät elementtejä toisistaan, joita aikaisemmin ei ollut. Tästä on harjoittelijalle pelkästään etua, etenkin jos treenaa vaikkapa juuri iaidoa sekä kendoa.

Sitä paitsi, kaikilla isoilla senseillä on järjestään isot pinot daneja sekä kendosta että iaidosta, niin että se siitä.

Treeni oli juuri sopivan tempoinen minulle. Lieväksi ihmetyksekseni sensei pisti minut uchidachi- eli opettajapuolelle. Minullahan ei siis ole kuudettakaan kyuta. No, tämä oli kyllä hyödyllistä, sillä olen erityisen heikko kirigaeshin vastaanottavana puolena. No, näin ei varamaan enää käy vastaisuudessa.

On kumma juttu, että treenien jälkeen on aina jotenkin ryhdikkäämpi olo.

keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Tiistai 13.1.2009 Iaido

Isovarpaan ensimmäinen nivel on vielä niin arka, että se rajoitti treenaamista. Kyllä harmittaa. Onneksi Susanna otti tämän huomioon ja sain treenata hieman omaan tahtiin.

Paskana olevan varpaan kanssa onnistuu vain kolme tekniikkaa: Ryutō, Juntō ja Korantō sekä perusharjoitus.

No, vaikka ihan koko tekniikkaa ei voi vetää läpi on kaikenlaisissa yksityiskohdissa paljon harjoiteltavaa. Gyakutō:n blokkaus oli aivan hukassa. Tällä tasolla se tulisi kaiketi suorittaa siten, että miekan terää paljastetaan ensin vaaksan verran vetämällä saya taakse. Veto lähtee jyrkästi ylös samalla sayaa kiertäen niin, että terä on shinogi ji hyökkääjää kohti. Lyhyt keskitys ja kissaki ulos sayasta. Varsinainen torjunta tapahtuu kun hyökkääjän terään kohdistuu vastavoima blokkiin tulevan terän lappeesta. Tästä menetelmästä on maininta myös Go Ri No Sho:ssa. Näin ollen selkeä ylös ja eteen suuntautuva työntö miekka lappeellaan ja poikittain on paikallaan ja sen tulisi olla myös liikkeenä erotettavissa. Rintamasuunta säilyy kuitenkin suoraan hyökkääjää kohti ja koiguchi painetaan voimakkaasti alas samalla hetkellä kun terät kohtaavat .

Millähän saisin varpaan takaisin kondikseen…

perjantai 9. tammikuuta 2009

Torstai 8.1.2009 KKTI Kendo

Pitkä harjoitustauko tuntui, mutta silti olen tyytyväinen että menin treeneihin. Itse asiassa olin aamulla hieman skeptinen koko homman suhteen, mutta luettuani Jari Sarasvuon perustaneen ”fight clubin” ja käytyäni katsomassa mainoksen Trainers Housen webbisivulta, sain päättäväisyyden puuskan. ”Voit vapaasti hukkua omaan velliperseilyysi”, siellä sanottiin. Sinänsä koko fight club – ajatus on vastenmielinen ja Jari Sarasvuon henkilö ristiriitainen, mutta tuo lause: “Voit vapaasti hukkua omaan velliperseilyysi”, tuntui jotenkin osuvalta.

Tietenkin olisi typerää ajatella, että kendoteerissä käyminen sinällään jotenkin ylevöittäisi minua. Kysymys on enemmänkin uskaltautumisesta omahyväisistä mielikuvista dojon jokseenkin anteeksiantamattomaan ilmapiiriin, joka säälimättä paljastaa kuinka surkea kendoka olen. Mutta, ilman sitä ei minusta ikinä voi tulla yhtään parempaa kendokaa ja haluaisin tulla paremmaksi kuin mitä olen tänään.

On noloa, että en osaa vieläkään uchikomi sarjaa: men, men, kote men, men hiki men, men hiki kote, men hiki do, men, vai miten se oli. Osaamattomuus johtuu siitä, että en käynyt KKTI:n peruskurssia vaan perusteet ovat peräisin Sydney Kendo Clubilta, Australiasta. Lisäksi pitkähkö sarja on hieman vaikea painaa mieleen kun jännittää, eikä siitä löydy mistään dokumenttia ja olen saamaton vätys.

Ilmeisesti juuri peruskurssin päättäneitä oli mukana, joten sulauduin joukkoon melko hyvin. Perusteissa on minulle aivan riittämiin tekemistä pitkäksi aikaa.

sunnuntai 4. tammikuuta 2009

2009 alkaa

Vuosi on alkanut ja nukuttaa huonosti. Harjoittelu pyörii mielessä. Loukkaantunut jalkapöytä on jokseenkin parantunut. Isovarpaan ensimmäinen nivel aristaa vielä vähän, mutta en usko sen haittaavan.

Tiistaisin siis iaidoa ja torstaisin kendoa!