torstai 24. marraskuuta 2011

Torstai 24.11.2011 Kendo

Kirjoittelu on ollut vähäistä viime aikoina. Harjoittelu sen sijaan sujuu mukavammin. Tänään oli taas oikein hyvä treeni ja fiilis. Kiai tuntui riittävän.

Jos jotain haluaisi nostaa esiin niin se olisi Debana-waza eli tekniikat joissa odotetaan tai vastustaja painostetaan komittoitumaan hyökkäykseen ja siitä ehätetään edelle. Harjoituksen alla olivat debana-kote, debana-men. Myös Shikake-waza katsugi-kote oli opiskelun kohteena muutamia mainitakseni. Shikake-waza on yleisesti ottaen tekniikka, jossa vastustajaan luodaan suki hyökkäämällä ja hyökätään vastustajan itsensä luomaan sukiin. Suki puolestaan on vastustajan heikkous tai heikko kohta. Hiroshi Ozawan mukaan Shikake-wazan keskeisin osa on sutemi eli toiminta olematta itsetietoinen.

Näiden torstaiharjoitusten hyvä puoli on myös niiden monipuolisuus. Senseit harjoituttavat meitä monin eri tavoin ja aika kuluu kuin siivillä.

Debana-waza on mitä ilmeisimmin ottelussa tehokas juttu. Ei mikään ihme, sillä masentaahan se vahvimmankin sielun jos vastustaja ehtii täräyttämään ipponin juuri kun itse hyökkää parhaansa tehden.

Debana-kote on siis tekniikka jossa pienellä iskulla ranteeseen varastetaan hyökkäys vastustajalta kun hän on ryhtynyt hyökkäämään meniin. Helpommin sanottu kuin tehty. Avainkohta on maai eli etäisyys. Vastustaja on siis ryhtynyt hyökkäykseen ja tulee kohti. Onnistunut kote-lyönti edellyttää aina hyvin pientä jalkatyötä ja tässä sen on oltava minimaalinen. Osuma on ajoitettava siten että se tapahtuu juuri oman liikkeen alkaessa, oikeastaan vielä paikallaan ollessa. Mutten isku menee auttamattomasti pitkäksi välimatkan lyhetessä hyvin nopeasti.

Katsugi-kote on ovela lyönti ja sitä näkee joskus. Siinä suki luodaan siten että kun lähdetään lyöntiin miekkaa ei nostetakaan Jodaniin vaan se laitetaankin vasemmalle olkapäälle. Tämä johtaa siihen että koska vastusta ei tiedä mitä tuleman pitää hän helposti nostaa kissakin eli miekan kärjen - kendossa kensenin - ylös paljastaen näin oikeanpuoleisen kotensa.

En ole ihan varma mikä tämä asema on nimeltään, jossa miekka on vasemmalla olkapäällä. Se muistuttaa etäisesti hasso- eli kahdeksatta asemaa paitsi että on täysin erilainen.

Muuten olen sitä mieltä enemmän ja enemmän että iaidoa ei voi ymmärtää ilman kendoa ja päinvastoin.

Tässä on tiettävästi maailman vanhin kendo-filmi. Se on vuodelta 1897.


sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Sunnuntai 9.10.2011 Yleistä ja kisakuulumisia

Harjoittelu on hyvässä vauhdissa taas sekä iaidon että kendon osalta. Viikkotreenit maistuvat ja leiriäkin on ollut ohjelmassa. Yleiskuntokin on hieman parantunut ja hakaman nauhat menevät helpommin solmuun. Tämä on hyvä merkki. Myös kevyttä lenkkeilyä on ollut ohjelmistossa.

Kuluneena viikonloppuna oli Kyu-cup –turnaus Helsingissä. Osallistuin sekä joukkue että yksilösarjoihin. Kokonaisuutena olen enemmän kuin tyytyväinen. Otteluita oli yhteensä kuusi, joista saalis oli kolme voittoa, kaksi tasapeliä ja yksi häviö. Menestyksen kruunaa joukkuepronssi.

Otteleminen lisää näköjään treenimotivaatiota. Enpä olisi uskonut.

tiistai 30. elokuuta 2011

Yleistä 30.8.2011

Kesä tuli ja meni. Treeni-intensiteetti laski mutta ei ollut aivan nolla. Kävin kerta viikkoon treenaamassa rannalla tai oikeastaan lähimetsikössä. Ulkotreeni on todellakin mukavaa. Nyt on kuitenkin aika palata sisätreeniaikaan. Tänään alkaa iaidon syyskausi ja torstaina kendon.

Tämän lisäksi olen ilmoittautunut japanin kielen alkeiskurssille. Se on keskiviikkoisin.

Kaiken kaikkiaan tämä oli paras, hienoin ja mukavin kesä pitkään pitkään aikaan.

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Sunnuntai 21.5.2011 Iaido

Illansuussa menin vielä rataan treenaamaan. Shoden ja Toho kahdesti, molemmat pystystä.

Ulkotreeni on todella hyvää.

Sunnuntai 21.5.2011 Kendo

Roihuvuoren kirsikkapuiston hanami-juhla ja kendo-näytös.

Homma onnistui suurin piirtein. Alun sonkyossa olin mennä turvalleni ja lopun sonkyossa en ensin ollut varma kumpi menee eteen, sempai vai minä.

Yleisö tykkäsi kumminkin.

Setissä oli kendokataa, meikäläinen vetäisi peruslyönnit isona eli men, kote, do ja kote men kahdesti jokainen. Sitten men kirigaeshi.

Kiai oli ankara.

Hyvä fiilis jäi.

Torstai 19.5.2011 Kendo

Syntymäpäiväkeiko. Hyvää perustreeniä taas. Salikapteenikomennot menivät ilman kommelluksia.

Liikkuminen on edelleen harjoituksen keskiössä, vaikka motodachina ei nyt niin hirveästi tarvitse liikkua.

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Tiistai 17.5.2011 Iaido

Iaido on hikistä hommaa. Enimmäkseen treeni meni hyvin. Tällä kertaa sensei kiinnitti huomiota pariin seikkaan. Shodenin viidessä ensimmäisessä ja viimeisessä tekniikassa on kohta, jossa ensimmäisen iskun jälkeen vastustaja kaatuu taaksepäin ja tämä etäisyys otetaan kiinni liikkumalla luonnollisesti eteenpäin. Liike tapahtuu puolipolviasennossa ja vasen polvi tuodaan oikean nilkan viereen. Joskus aikaisemmin olen tuonut jalan paikalleen nostamalla, mutta sitten joku sanoi että se pitää tehdä lattiaa pitkin liu'uttaen. Oikea tapa on siis nostamalla. Takada-senseitä mukaillen: "High level students do it like this".

Toinen isompi seikka on tenouchi eli ote miekasta. Tämä ei nimittäin ole ollenkaan niin yksinkertainen juttu kuin äkkiseltään voisi kuvitella. Ote nimittäin muuttuu moneen otteeseen (pun eli paronomasia intended). Muutamassa shoden-tekniikassa eli Gyakutossa ja Ryutossa on blokkaus, joka tuottaa ongelmia tenouchin kannalta: ote jää liian avoimeksi. En tiedä onko kyse sormivoimien puutteesta vai mistä.

Torstai 12.5.2011 Kendo

Hyvää perustreeniä motodachina. Sensei huomautti että men-iskun eli iaido-termein kiritsuken olisi oltava nopeampi ja terävämpi. Sitä pitää siis harjoitella mutta en ole varma että miten. Ehkä suburi-treeni ajaa asian. Harkitsen erillisen suburibokkenin hankintaa.

Yleistä liikkuvuutta on myös parannettava.

torstai 12. toukokuuta 2011

Tiistai 10.4.2011 Iaido

Kunto vaikuttaa parantuneen.

Shohatto oli enimmäkseen tutkimuksen kohteena. Vasen polvi "varastaa" hieman furikaburin aikana. Näin ollen menin salia pitkin ja poikin tai lähinnä poikin tätä liikettä harjoitellen.

O-chiburin kaari on kaikkea muuta kuin kaari. Harjoittelin sitä myös keskitetysti.

Ei ole helppoa iaido ei.

maanantai 9. toukokuuta 2011

Maanatai 9.5.2011 Iaido

Työpäivän jälleen en voinut vastustaa, vaan kipaisin rantaan treenaamaan. Shoden ja Toho tuplana.

Nyt keskittyminen onnistui paljon paremmin ja kaikki asiat tapahtuivat oikeassa järjestyksessä.

Harjoituspaikka on monella tapaa hyvä. Ehkä maapohjaa voisi hieman haravoida tai jotain sellaista.

Sunnuntai 8.5.2011 Iaido

Ulkotreeni! kahdesti Shoden sekä Toho.

Ilma oli juuri sopiva. Kevyt vilvoittava tuuli mereltä.

Treeni oli siinä mielessä paljastava, että ulkona harjoitellessa häiriötekijöitä on paljon enemmän kuin sisällä. Tämä näkyi siinä että joku kata jäi välistä ja jossain kohdassa tempasin väärän katan.

Epätasaisella alustalla harjoittelu auttaa myös paremman tasapainon tavoittelussa. Ehkä jalkojen asento ei ole niin kaunis, mutta takuulla tukeva.

Miekan terän ääni vastatuuleen on erittäin tyydyttävä.

perjantai 6. toukokuuta 2011

Torstai 5.5.2011 Kendo

Muutama harjoitus välissä mutta en ole oikein keksinyt mitään sanottavaa. Ehkä kyseessä on perusteiden harjoitteluun liittyvä tilanne, jossa olen toistojen vaiheessa. Tarkoitan tällä sitä, että sanallisella puolella puskurit ovat täynnä ja harjoitteiden ja toiston avulla tyhjennän niitä, kunnes puskureihin tulee taas tilaa ottaa vastaan uusia käsitteitä ja asioita.

Vaikka itse sanonkin, pidän edellisestä, tosin hieman mekaanisesta, mielikuvasta.

22.5. on Herttoniemen japanilaistyylisessä puutarhassa näytös. Mieli tekisi kovasti osallistua siihen. Tilanteessa on kaksi muttaa: ehkä ryhmä on jo täysi ja lennän samana iltana Müncheniin viikoksi työmatkalle ja ehkä aikataulu ei osu kohdalleen.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Torstai 14.4.2011 Kendo

Aikatauluongelmat ovat estäneet tiistai-iaidon, mutta onneksi torstai-kendo on sopinut.

Hyvä harjoitus. Kiai alkaa pikkuhiljaa muotoutua esimerkiksi kirigaeshissa sellaiseksi että se edistää tekemistä sen sijaan että se estää sitä. Kote-lyönti on edelleen todella hankala.

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Torstai 7.4.2011 Kendo

Vaikea harjoitus. Moni seikka meni pieleen tänään. Huipennus oli lähes tyylipuhdas "scrotum tsuki", jonka tarjoilin sempaille. Onneksi tare oli välissä. Niille jotka eivät tiedä mitä "scrotum tsuki" tarkoittaa, voin valaista sen verran että kyseessä on tahaton pisto eli tsuki harjoitteluparin arimpaan paikkaan, mikä ei todellakaan ole kaulan alueella.

Päänvaivaa teetti Takeda-sensein Finland-kata. Kävimme sitä läpi vaihe vaiheelta. Takeda-sensei on laatinut sen erityisesti meitä varten. Siinä on seuraavat osat mikäli muistan ne oikein:

Sidachi:
Ensimmäinen sarja: Men, kote, do
Toinen sarja: Men-iskun blokkaus, kote-iskun blokkaus, do-iskun blokkaus
Kolmas sarja: Suriage-men, suriage-kote
Neljäs sarja: Kote-men, kote-do, men

Tähän liittyy nyt pieni epävarmuustekijä, sillä Hirsohi Ozawan Kendo Guiden mukaan suriage-tekniikka kohdistuu jo iskuun tulevaan miekkaan. Se mitä me tänään harjoittelimme muistutti enemmän harai-age-men ja harai-age-kote -tekniikoita, jossa lähtökohta on sukin eli hyökkäyskohdan luominen silloin kun vastustaja on chudan-no-gamae -asemassa.

Oli kuinka oli, monenlaista kommellusta tapahtui.

Motodachi:
Ensimmäinen sarja: suki-men, suki-kote, suki-do
Toinen sarja: men, kote, do
Kolmas sarja: vastauksena suriage-tekniikaan suki-men, suki-kote
Neljäs sarja: suki-kote - suki-men, suki-kote - suki-do, suki-men.

Tai jotain tähän suuntaan. En muuten ole ollenkaan varma suki-käsitteen käytöstä kuvaamaan hyökkäyskohdan avaamista tai tarjoamista. Täytyypä tutkia.


Vasemmalla jodan-no-gamae ja oikealla chudan-no-gamae

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Tiistai 6.4.2011 Iaido

Treeni maistui hyvälle. Hiki tuli edelleen aivan kuin ennenkin mutta jotenkin muuten oli helpompaa. Uskon sen johtuvan kendo-treenien anaerobisesta luonteesta ja ehkä yleiskunto on pikkuisen parantunut.

Tällä kertaa kaksi asiaa oli esillä. Nukitsukessa tapahtuva kääntyminen ja chiburissa otteen muutos.

Nukitsuke on iaidon ytimessä oleva isku. Perusmuodossa nukitsuke lähtee miekan vedosta ja muuttuu ensimmäiseksi iskuksi siten, että tsuka eli kahva tuodaan ensin keskelle eteen ja siitä käsi viedään hieman vasemman kautta ja hartialinja oikaistaan. Samalla ranne ojentuu ja ote miekasta muuttuu. Kissaki piirtää vaakasuoran liikkeen eteen. Periaatteessa vastustajaa lyödään siis miekalla poikittain kasvoihin tai vaihtoehtoisesti ylävartaloon jonka seurauksena hyökkääjä kaatuu taakse tai ainakin menettää toimintakykynsä ja voidaan siirtyä seuraavaan iskuun.

Nyt sitten edistyneemmällä tasolla nukitsuke on hieman erilainen eli voima siihen haetaan vartalon kierrosta eikä suinkaan oikaisusta. Tällä on kaksi etua. Voiman tuottoon saadaan mukaan keskivartalon suuria lihaksia ja veto voidaan tehdä viistompaan. Tästä on se etu että lähempänä olevaa vastustajaa päästään iskemään verrattuna suoraan vetoon.

Periaate on siis selvillä. Hankaluus syntyy kuitenkin siitä, että on helpompi kääntää hartioita kuin keskivartaloa. Paras voima nimittäin saadaan juuri harasta alkavalla liikkeellä. Kaikenlainen vartalon kääntely on minulle sisäsyntyisesti vaikeata.

O-chiburin ongelma oli hieman helpompi, sillä kyse on lähinnä siitä että ote muuttuu liikkeen aikana kuten se muuttuisi nukitsuken tai kiritsuken aikana. Ei sen kummempaa. Vähän voimaa lisää näppeihin niin luulisi menevän hyvin.

perjantai 1. huhtikuuta 2011

Perjantai 1.4.2011 Yleistä

Kummallinen pöpö vaivaa. Kurkku on tulossa kipeäksi mutta ei sitten kuitenkaan tule. Treeneihin en ole uskaltanut mennä.

Ensi viikolla sitten paremmalla otteella!

maanantai 28. maaliskuuta 2011

25. - 27.3.2011 Suomen Kendoseurojen Keskusliiton kevätleiri

Olipa päräyttävä kendo-pläjäys. Kaikki on vielä hieman sekavana päässä. Treeniä tuli nimittäin meikäläisen tasolle aivan riittävästi. Onneksi ihana ja rakas naisystäväni riensi auliisti luokseni sunnuntaina ja hieroi eloa takaisin jäseniin. Mitä luksusta!

Kokonaisuutena leiri oli erittäin onnistunut. Se selvensi hienosti ne seikat joihin on nyt seuraavaksi kiinnitettävä eniten huomiota eli fumikomi ja ryhti. Yleiskuntokin saisi olla merkittävästi parempi.

Mutta asia kerrallaan. Myös Ruotsin-sensei on joskus sanonut että on hyvä menetelmä opetella asia kerrallaan. Tämä oppimisstrategia sopii uskoakseni hyvin myös minulle.

Graduointi sujui odotettua paremmin!

torstai 24. maaliskuuta 2011

Torstai 24.3.2011 Kendo

Viime viikko ja viikonloppu menivät puihin sekä työn että lievän bronkiitin merkeissä. Tänään kuitenkin harjoitus oli hyvä ja mukava alustus viikonlopun leiriä varten.

Sensei antoi myös ohjeita graduointia varten ja uskon että kaikki tulee menemään hyvin lauantaina.

Hyvää harjoitusta monellakin tapaa tänään. Vähän reipastempoisempi treeni, mutta ihan hyvin jaksoin loppuun asti ji-geikoineen tai päivineen.

Huomenna sitten lisää.

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Torstai 10.3.2011 Kendo

Hikistä hommaa. Sensei rakentaa minusta treenit hyvin. Nyt parina viime kertana olemme harjoitelleet debana-tekniikoita. Debana-tekniikan ajatus on seuraava. Motodachi lyö sidachia ja sidachi yrittää ehtiä ennen.

Erilaisia debana-tekniikoita ovat men-debana-men jossa molemmat lyövät toisiaan päähän, men-debana-kote, jossa motodachi lyö päähän ja sidachi yrittää ehtiä ensin ranteeseen ja vaikkapa kote-debana-kote, jossa molempien kohteena on toisen ranne.

Kote-lyönti on vaikea, noin yleensä. Vaikein siinä on oikea etäisyys eli ma-ai. Vaikeus johtuu siitä, että hyökkäykseen lähtemisessä helposti innostuu ja sisäänmenoaskel on aivan liian pitkä. Maltti on syytä säilyttää myös hyökkäyksessä eli olla koko ajan selvillä siitä mitä on tekemässä.

perjantai 4. maaliskuuta 2011

Torstai 3.3.2011 Kendo

Viime torstaina olin ensimmäistä kertaa salikapteenina kendotreeneissä. Salikapteeni tai dojo-kapteeni johtaa harjoituksen aloitus- ja lopetusseremonioita. Iaido-puolella olen ollut dojo-kapteenina usein, mutta kendossa seremonia on hieman erilainen.

Alkulämmittelyn jälkeen komennot kuuluvat seuraavasti:

1. Seiretsu! .................... riviin!
2. Chakuza! ..................... istukaa (seizaan)!
3. Mokuso! ...................... mietiskelkää!
4. Mokuso yame! ................. mietiskely seis!
5. Shomen ni - rei! ............. kumartakaa shomen-taululle!
6. Rei! ......................... kumartakaa!
7. Onegaishimasu! ............... olkaa hyvä ja auttakaa minua harjoittelemaan!
8. Men o tsuke .................. laittakaa men-kypärä päähän!

Harjoituksen lopuksi

1. Seiretsu! .................... riviin!
2. Chakuza! ..................... istukaa (seizaan)!
3. Men o tore! .................. ottakaa men-kypärä pois päästä!
4. Mokuso! ...................... mietiskelkää!
5. Mokuso yame! ................. mietiskely seis!
6. Rei! ......................... kumartakaa!
7. Shomen ni - rei! ............. kumartakaa shomen-taululle!
8. Domo arigato gozaimashita! ... kiitos paljon!

KKTI:n normaaliharjoituksessa jossa ei ole mukana japanilaista senseitä, sensei ni rei - kumarrus ja otakai ni rei - kumarrus on korvattu vain yhdellä - rei - kumarruksella.

Kendonkin kohdalla on sellainen tunnelma että edistystä tapahtuu. Ji-geiko eli ottelut ovat olennainen osa kendon harjoittelua ja havaitsin että aloitteen ottaminen ja säilyttäminen mahdollisimman pitkään tuo etua myös itseään parempaa vastustajaa kohtaan. Tosin aloitteen säilyttäminen edellyttää hyvää kestävyyttä, joten viimeistään ottelun puolivälissä menetän sen parempikuntoiselle vastustajalle. Mutta on sanottava että ippon on erittäin tyydyttävä asia.

Tiistai 1.3.2011 Iaido

Parit treenit meni enkä kirjoittanut tänne mitään. Ei siksi ettei olisi ollut mitään pohtimisen aihetta, vaan jostain muusta syystä.

Vaikuttaa siltä että harjoittelussa on vaihteeksi sellainen vaihe menossa että edes jokin oppi menee jakeluun, ainakin noin teorian tasolla. Toistan samoja perusvirheitä edelleen, mutta olen jossain määrin tietoisempi niistä.

Eräs seikka on viime aikoina mietityttänyt ja kyseessä on katan olemus ja sen suhde harjoittelijan kehitykseen. Kata sisältää käsitykseni mukaan koulukunnan eli Ryun koko sisällön. Niiden tarkoitus on teknisten periaatteiden ja periaatetasoisen sisällön omaksuminen. Näissä olosuhteissa iaidon kannalta ei ole muuta kuin kata. Sen on tie ytimeen, mutta, mutta ja mutta. Syystä taikka toisesta heitto jää lyhyeksi.

Jos japanilaisen miekkailun harjoittelun tavoite on oppia japanilaista miekkailua ja sen sivutuotteena sisäinen ryhti paranee, puhtaan tekniikan eli tässä tapauksessa erilaisten käden ja lantion asentojen ja liikkeiden säätäminen vaikuttaa nysväämiseltä. Nysvääminen ei voi olla budon olemuksen mukaista. Vai onko, sillä Miyamoto Mushashi ohjeisti kiinnittämään huomiota myös kaikkiin yksityiskohtiin.


En voi olla siteeraamatta erästä tarinaa miekkailun opettajasta. Tapahtuma sijoittuu keksiaikaan ja temppeliympäristöön. Opettaja otti hieman toisenlaisen lähestymistavan erääseen oppilaaseen. Opettaja näet vaani oppilasta jatkuvasti ja aina tilaisuuden tullen läpsäytti tätä päähän. Aluksi opettaja onnistui usein aikeessaan, mutta jonkin ajan kuluttua onnistumiset olivat harvinaisempia ja lopulta loppuivat kokonaan. Sitten opettaja antoi oppilaalle miekan ja tästä tuli merkittävä miekkailija vain minimaalisella miekan käsittelyn opetuksella.

Kaikki tämä pohdinta kuvastaa sitä, että en ole täysin selvillä siitä mitä olen tekemässä.

perjantai 11. helmikuuta 2011

Torstai 10.2.2011 Kendo

Hyvä treeni Motodachina. Pidän erityisesti sensein tavasta rakentaa harjoitus osista ja nivoa ne sitten yhteen osa osalta. Periaatteessa tämä lienee "länsimainen" tapa opiskella kendoa ja japanilaista miekkailua yleensä. "Itämainen" tapa lienee sellainen, jossa tekemisiä ei pilkota osiinsa ja analysoida, vaan tähdätään kokonaiseen toimitukseen. Voisi ajatella että "itämainen" tapa johtaa siihen että eteneminen on alussa hitaampaa ja voi vaikuttaa kömpelömmältä, mutta kunhan juonesta on päästy kiinni, eteneminen on kokonaisvaltaisempaa. "Länsimainen" tapa johtaa hyviin osasuorituksiin, mutta lopulta kokonaisuuden nivominen kasaan voi osoittautua hankalaksi. En perustele tätä mielipidettä sen enempää, sillä voin olla hyvinkin väärässä.

tiistai 8. helmikuuta 2011

Tiistai 8.2.2011 Iaido

Olipa reipastempoinen harjoitus tällä kertaa. Vartalon käyttö kiritsukessa taisi olla teemana. Menimme vimmatusti dojoa edes takaisin. Lopputulos ei ollut ehkä kuitenkaan mitenkään erityisen täydellinen.

Waza eli tekniikkaosiossa Shoden oli sarjana ja siitä poimittiin erityisesti esiin viisi ensimmäistä, Seichuto ja Koranto.

Muut menivät miten kuten mutta Seichutohon oli syytä paneutua tarkemmin. Jalkatyö oli siinä pielessä. Sain kuin sainkin korjattua sitä hieman.

Mainio treeni kaiken kaikkiaan.

maanantai 7. helmikuuta 2011

Lauantai 5.2.2011 Iaido

SMSR ry:n leiri eli "seminaari". Nämä ovat siitä hauskoja tapahtumia että kukaan ulkopuolinen ei oikein käsitä mitä näissä tapahtuu. Näissähän tapahtuu sitä että harjoitellaan iaidoa oikein hartaasti ja tuntitolkulla.

Tällä kertaa osallistuin vain lauantain ohjelmaan sillä sunnuntaiksi oli muuta varattuna jo etukäteen.

Lauantai painottui kihon eli perusteiden harjoitteluun. Perusteiden perusteellista ja jatkuvaa periksiantamatonta harjoittelua ei budossa voi korostaa riittävästi. Sanonta "harjoitus tekee mestarina ja mestari harjoittelee aina" on täydellisesti totta tässä yhteydessä. Korjattavaa löytyikin paljon.

Reiho eli budoon liittyvät kohteliaisuus- ja käytöstavat oli lähtökohta. Takada-sensei on sanonut että sille joka ei hallitse Reihota ei ole myöskään syytä antaa miekkaa. Hän viittasi tähän myös viime kesän seminaarissa Uppsalassa, mutta toki sanoi myös että ymmärtää meidän puutteemme tässä asiassa, koska emme ole japanilaisia ja vasta ylemmiltä danarvoilta edellytetään myös Reihon asianmukaista hallintaa.

Mukana oli myös perusharjoitteita, joiden otaksun olevan peräisin Nishimoto-senseiltä. Iltapäivällä voimat alkoivat ehtyä, joten Chuden-harjoitus oli lähinnä yksityiskohtien hiomista.

perjantai 4. helmikuuta 2011

Torstai 3.2.2011 Kendo

Hikinen treeni motodachina. Ehkä se tosiaan johtui siitä. Motodachilla ei ole aikaa hengähtää yhtään. Tämän lisäksi sensei käytti minua esimerkkinä. Tämä oli oikein hyvä juttu. Lisää tätä.

Jalkatyö oli hieman parempi kuin viime kerralla mutta ei paljoa. Kädet eivät myöskään väsyneet ehkä ihan yhtä paljon kuin aikaisemmin. Ehkä keskiviikkoiset punttisaliharjoitukset ja sadan suburin satsit kotona ovat edistäneet hieman asiaa.

Seitsemän viikkoa aikaa kevätleirille...

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Tiistai 1.2.2011 Iaido

Tilaa oli hyvin. Seuran pääopettaja oli paikalla vaihteeksi. Useita seikkoja kävi ilmi. Jossain järjestyksessä ne ovat:

Hartioiden virheasento
Ylävartalon virheasento
Pään virheasento
Takajalan virheasento
Painopiste liian edessä
Notossa väärä liikerata
Tenouchi-ongelma
Jo-ha-kyu -ongelma.
Ajoituksen ongelmat.

Nämä ovat siis yleisiä ongelmia ja sitten on vielä kunkin tekniikan kohdalla omat vaikeutensa.

Mistähän sitä aloittaisi...

perjantai 28. tammikuuta 2011

Torstai 27.1.2011 Kendo

Hyvää perustreeniä. Lyönti tai isku alkaa olla siinä mielessä kunnossa, että saan aikaan melko nopean toimituksen ja tarkan pysäytyksen. Tässä on taustalla sellainen ongelma, että senseit aina sanovat että lyökää nopeasti - ei voimalla. En ole oikein kyennyt hahmottamaan mitä tämä tarkoittaa, sillä jos lyö nopeasti, iskuun tulee väkisinkin voimaa. Shinain monouchi liikkuu todella nopeasti ja siinä on reippaasti liike-energiaa.

Tietenkin tenouchi on myös seikka, jolla voimaa saadaan pois eli mikäli miekan kahvaa ei purista henkensä hädässä, iskusta tulee pehmeämpi menettämättä kuitenkaan nopeutta.

Keskeisin juttu nähdäkseni, mutta voin olla myös väärässä, on kuitenkin se mihin isku pysäytetään. Jos se pysäytetään juuri osumakohtaan, isku on niiltä osin onnistunut. Ki-ken-tai-ichi on sitten toinen seikka. Askel askeleelta.

Jalkatyöstä tuli mieleen, että kirigaeshissa tepastelin pokkana takaperin. Sensei huomautti siitä. Jalkatyöhön on kiinnitettävä enemmän huomiota.

torstai 27. tammikuuta 2011

Tiistai 25.1.2011 Iaido

Hyvä treenifiilis jatkuu. Kokeilin Shoden sarjaa hayanukina. Se oli raskaampaa kuin kuvittelin. Sain kysyttyä useista yksityiskohdista senseiltä. Asiat valkenevat vähä vähältä.

On kaksi isompaa seikka mihin pitäisi löytää jokin ratkaisu. Toinen on Takada-sensein sanoin "shoulda rilääks", eli olkapäät tuppaavat kääntymään eteenpäin. Toinen on vasemman jalan käyttö eli käyttämättömyys.

En tiedä vielä mikä olisi hyvä harjoite näiden virheiden korjaamiseksi.

perjantai 21. tammikuuta 2011

Torstai 20.1.2011 Kendo

Hyvä harjoitus. Lopussa otimme hieman ji-geikoa eli matseja. Sempai muistutti hyvin aiheellisesti, että pelkkä blokkaaminen ei ole hyvää kendoa. Kun sitten mietiskelin tätä tykönäni, äkkäsin että näinhän se on. Jos blokkaa niin sitä pitää seurata heti hyökkäys.

Sama on niissä iaido-katoissa joissa on mukana torjunta. Ensin väistö tai blokki ja sitten heti päättäväinen hyökkäys perään ja asia on sillä selvä.

Havaitsin myös, että en ole tarpeeksi nopea iskuissa. Refleksit kyllä toimivat, mutta shinai liikkuu aivan liian hitaasti. Sunnuntain 1000 suburia auttaa uskoakseni asiaan jos riittävän usein kävisi.

Tähän hyökkäysasiaan vielä palatakseni tässä vaiheessa lienee paras vain keskittyä perusjuttuihin eikä ruveta säveltämään mitään. Painetta vaan vastustajan keskustan suuntaan niin siitä se suki avautuu. Kendo ei todellakaan ole heikkohermoisten hommaa.

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Tiistai 18.1.2011 Iaido

Tällä kertaa Kampissa harjoiteltiin sekä Muso Shinden Ryu että Muso Jikiden Eishin Ryu -koulukuntia. Osa korkeammista daneista on nimittäin ryhtynyt myös MJER-leiriin.

Itse pysyttelen Takada Gakudon eli pääopettajan opeissa ja MSR:n parissa.

Treeni onnistui tällä kertaa jotenkin paremman keskittymisen vallassa. Sensein puheet menivät jotenkin sillä tavalla perille että pystyin heti korjaamaan tekniikkaa. Tämä on uutta, sillä yleensä tekniikan muuttaminen on kestänyt pidempään ja ollut merkittävästi vaivalloisempaa.

Olisi rohkaisevaa ajatella, että keho alkaa vastata mielen vaatimuksiin helpommin. Tässä iässä se ei nimittäin ole enää itsestäänselvyys.

torstai 13. tammikuuta 2011

Torstai 13.01.2011 Kendo

Pitkästä aikaa. KKTI teki tarjouksen josta ei voinut kieltäytyä. Tai onhan tuo ollut mielessä jatkuvasti. Puhun nyt kendon treenaamisesta. Viime kerrasta on jo vierähtänyt hyvä tovi, mutta oli se vaan niin hienoa ja hyvää ja vaikka mitä.

Elävä vastustaja on kyllä hyvä juttu.

Ihan kaikki opit eivät ole unohtuneet vaikka vähän sai kyllä miettiä miten asiat menevät. Sensei laittoi meikäläisen Motodachi-puolelle. Hyvää treeniä on se. Hieman tehostettua.

Hyvä treeni, sopiva intensiteetti ja riittävästi selitystä että asiat palaavat mieleen.

Hyvä minä!

keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Tiistai 11.1.2011 Iaido

Uusi vuosi. 2011 on kiinalaisessa horoskoopissa jäniksen vuosi. Japanilaisen aikakausijärjestelmän mukaan 2011 on Heisei-kauden 23. vuosi.

Sempai nakitti meikäläisen vetämään harjoitusta. Hiljaista oli. Olin yksin. Kolme kertaa Shoden sekä kaksi kertaa Chuden ja Toho kumpainenkin. Yksin treenaaminen salissa ei ollut ollenkaan hassumpaa sekään. Kesällä meren rannalla on kuitenkin mukavampaa.