perjantai 29. tammikuuta 2010

Torstai 28.01.2010 Kotona

Kyynärpää ei salli harjoitusta. Sain lääkäriltä tuen, kahdeksan fysioterapiakertaa ja tulehduskipulääkettä.

Luin loppuun Jukka Laajarinteen Muumit ja olemisen arvoitus, jonka sain joululahjaksi tyttäreltäni. Kumma juttu miten eurooppalainen eksistenssifilosofia käsittelee samoja teemoja kuin vaikkapa Miyamoto Musashin Gorin no sho. Musashin ohjeet:

1. Ajattele rehellisesti.
2. Tie on harjoittelemista.
3. Perehdy kaikkiin taitoihin.
4. Tunne kaikkien ammattien Tiet.
5. Erota maallisten asiain hyöty ja tappio.
6. Kehitä vaistomaista arviointia ja kaiken ymmärtämistä.
7. Havaitse näkymättömät.
8. Kiinnitä huomiota myös kaikkiin yksityiskohtiin.
9. Älä tee mitään turhaa.

Rehellisen ajattelun paralleeli voisi löytyä eksistenssifilosofian käsitteestä autenttinen ja epäautenttinen oleminen. Tie on harjoittelemista on suoraan sama. Siinä muutama esimerkki.

Ilmankos Muumit ovat niin suosittuja Japanissa. Sieltä löytyy jopa reggae-laulaja Moomin. Hänen oikean nimensä on salaisuus, mutta kaveri on ollut mukana reggaekuviossa vuodesta 1992. Moomin on kotoisin Kanagawan Chigasakista.

torstai 28. tammikuuta 2010

Tiistai 26.1.2010 Iaido

Pidin viikon taukoa jotta alkava tenniskyynärpää eli lateraaliepikondyliitti rauhoittuisi. Ei rauhoittunut.

Perusharjoituksen ja Shoden-sarjan jälkeen tutkimme edelleen Chuden-sarjaa. Yokogumo menee joten kuten. Toraissoku menee joten kuten. Inazuma menee joten kuten, mutta Ukigumo ja Yamaoroshi eivät.

Perusongelma on edelleen Kiritsuken suppeus. Kiritsuke-termi vaatii hieman selitystä. Kiritsuke tarkoittaa leikkauslyöntiä. Samasta toimenpiteestä käytetään myös termiä Kirioroshi, joka puolestaan on käännettynä leikkaus alaspäin. Kolmas samaa asiaa kuvaava termi, jota joskus näkee käytettävän on Kiriotoshi, joka tarkoittaa kutakuinkin alas tai kumoon leikkaamista vaikkapa esimerkiksi puun leikkaamista kumoon, vaikka puita nykyisin harvemmin kaadetaan leikkaamalla.

Jotain erityistä pitäisi nyt keksiä, että miekan kärkiosa eli kissaki alkaisi kulkea oikeaa rataa oikealla hetkellä. En vaan ymmärrä mitä. Periaate on hallussa mutta sen toteutus ei. Kuvittelen, että ratkaisu liittyy siihen missä vaiheessa liikerataa ranteet ojentuvat.

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Tiistai 12.1.2010 Iaido

Jostain syystä treeni otti tänään kunnon päälle enemmän kuin tavallisesti. Reidet menivät hapoille saman tien ja hiki roiskui.

Normaalien alkulämmittelyiden ja Shoden sarjan jälkeen sensei sanoi: Chuden.

Chuden on Muso Shinden Ryu - koulukunnan keskimmäinen katasarja. Chuden sarja perustuu pitkälti tai on Hasegawa Eishin Ryu - koulukunnan kymmenen kataa. Shoden-sarja on puolestaan peräisin Omori Ryusta.

Totuuden nimissä on sanottava, että muutamia vuosia sitten, ennen harjoitustaukoa, olin treenannut viisi ensimmäistä Chuden tekniikkaa kuntoon, sillä olin valmistauduin graduointiin, jossa ne olivat vaatimuksena. En sitten mennyt.

Chuden sarjan katat ovat kaikin puolin erilaisia kuin Shoden-katat. Tai, no ainakin aloitusasento ja Noto ovat erilaisia. Myös tekniikan sisäinen ajoitus on erilainen Shoden-katoihin verrattua.

Kävimme läpi kaikki kymmenen. Katojen nimet ovat:

Yokogumo eli Pilvirintama
Toraissoku eli Tiikerin tassu
Inazuma eli Salama
Ukigumo eli Leijuvat pilvet
Yamaoroshi eli Vuorituuli
Iwanami eli Rantatyrsky
Urokogaeshi eli Äkkikäännös
Namigaeshi eli Vetäytyvä aalto
Takiotoshi eli Polveileva vesiputous
Nukiuchi eli Vetoisku

Sensein asioita mieleen palauttavien ohjeiden jälkeen kaksi ensimmäistä eli Yokogumo ja Toraissoku menivät joten kuten.

Kun hetkeksi menetin tarkkaavaisuuden tekniikan suoritusnopeuden suhteen ja huomaamattani matkin senpaita, sensei muistutti, että minun tavoitteeni ovat edelleen suuret ja puhtaat liikeradat. Tätä ei ole syytä unohtaa.

Yokogumo kuten kaikki muutkin Chuden-katat lähtevät Tatehiza-asennosta. Tatehiza koostuu kahdesta sanasta Tate joka käännöksestä en ole varma ja hiza, joka tarkoittaa polvea. Joka tapauksessa kyseessä on puolipolviasento, joka on aluksi todella hankala.

Katan sisäinen ajoitus on sellainen, että vedossa miekka kulkee edellä ja vartalo perässä. Kirioroshi on jokseenkin sama kuin ennenkin, Chiburi on normaali. Noto eli miekan palautus Sayaan eli tuppeen eroaa melkoisesti Shodenista. Nyt miekkaa ei ensinnäkään liuuteta koko matkaansa vaan Chiburin jälkeen terä käännetään poikittain eteen ja sen puoliväli on näin ollen jokseenkin Sayan kohdalla, kissaki liuutetaan tupen suulle. Seuraavaksi tapahtuu kaksi asiaa. Palataan Tataehizaan ja oikea käsi seuraa levollisesti, jolloin istuma-asentoon saavuttaessa miekka on melkein kokonaan tupessa. Lopussa on kuitenkin vielä Zanshin-vaihe jolloin Saya ja miekka suljetaan hitaasti.

Lisää treenattavaa riittää.

maanantai 11. tammikuuta 2010

Torstai 7.1.2010 Iaido

Peruskurssin toiseksi viimeinen kerta. Otin mukaan vanhan ja jo melko pahasti kolhiintuneen iaiton ja lainasin sitä kurssialiselle. Kävimme läpi uudelleen kuusi ensimmäistä tekniikkaa. Iaito toi koko asiaan uuden näkökulman bokkeniin verrattua.

Valitettavasti olen estynyt ensi torstaina, eli en pääse pitämään viimeistä opetuskertaa. Joku senpaista luonnollisesti hoitaa asian.

Kurssin pito on ollut erittäin antoisaa ja uskon että se on mennyt kaikin puolin melko hyvin. Toivon että kurssilaiset ovat tyytyväisiä opetukseen. Nyt sitten yleisryhmässä he tottuvat hieman toisenlaiseen tyyliin, jossa ainakin minun mielestäni painopiste on iaidon itsenäisemmällä opiskelulla kurssin varsin ohjattuun ilmapiiriin verrattuna.