perjantai 11. helmikuuta 2011

Torstai 10.2.2011 Kendo

Hyvä treeni Motodachina. Pidän erityisesti sensein tavasta rakentaa harjoitus osista ja nivoa ne sitten yhteen osa osalta. Periaatteessa tämä lienee "länsimainen" tapa opiskella kendoa ja japanilaista miekkailua yleensä. "Itämainen" tapa lienee sellainen, jossa tekemisiä ei pilkota osiinsa ja analysoida, vaan tähdätään kokonaiseen toimitukseen. Voisi ajatella että "itämainen" tapa johtaa siihen että eteneminen on alussa hitaampaa ja voi vaikuttaa kömpelömmältä, mutta kunhan juonesta on päästy kiinni, eteneminen on kokonaisvaltaisempaa. "Länsimainen" tapa johtaa hyviin osasuorituksiin, mutta lopulta kokonaisuuden nivominen kasaan voi osoittautua hankalaksi. En perustele tätä mielipidettä sen enempää, sillä voin olla hyvinkin väärässä.

tiistai 8. helmikuuta 2011

Tiistai 8.2.2011 Iaido

Olipa reipastempoinen harjoitus tällä kertaa. Vartalon käyttö kiritsukessa taisi olla teemana. Menimme vimmatusti dojoa edes takaisin. Lopputulos ei ollut ehkä kuitenkaan mitenkään erityisen täydellinen.

Waza eli tekniikkaosiossa Shoden oli sarjana ja siitä poimittiin erityisesti esiin viisi ensimmäistä, Seichuto ja Koranto.

Muut menivät miten kuten mutta Seichutohon oli syytä paneutua tarkemmin. Jalkatyö oli siinä pielessä. Sain kuin sainkin korjattua sitä hieman.

Mainio treeni kaiken kaikkiaan.

maanantai 7. helmikuuta 2011

Lauantai 5.2.2011 Iaido

SMSR ry:n leiri eli "seminaari". Nämä ovat siitä hauskoja tapahtumia että kukaan ulkopuolinen ei oikein käsitä mitä näissä tapahtuu. Näissähän tapahtuu sitä että harjoitellaan iaidoa oikein hartaasti ja tuntitolkulla.

Tällä kertaa osallistuin vain lauantain ohjelmaan sillä sunnuntaiksi oli muuta varattuna jo etukäteen.

Lauantai painottui kihon eli perusteiden harjoitteluun. Perusteiden perusteellista ja jatkuvaa periksiantamatonta harjoittelua ei budossa voi korostaa riittävästi. Sanonta "harjoitus tekee mestarina ja mestari harjoittelee aina" on täydellisesti totta tässä yhteydessä. Korjattavaa löytyikin paljon.

Reiho eli budoon liittyvät kohteliaisuus- ja käytöstavat oli lähtökohta. Takada-sensei on sanonut että sille joka ei hallitse Reihota ei ole myöskään syytä antaa miekkaa. Hän viittasi tähän myös viime kesän seminaarissa Uppsalassa, mutta toki sanoi myös että ymmärtää meidän puutteemme tässä asiassa, koska emme ole japanilaisia ja vasta ylemmiltä danarvoilta edellytetään myös Reihon asianmukaista hallintaa.

Mukana oli myös perusharjoitteita, joiden otaksun olevan peräisin Nishimoto-senseiltä. Iltapäivällä voimat alkoivat ehtyä, joten Chuden-harjoitus oli lähinnä yksityiskohtien hiomista.

perjantai 4. helmikuuta 2011

Torstai 3.2.2011 Kendo

Hikinen treeni motodachina. Ehkä se tosiaan johtui siitä. Motodachilla ei ole aikaa hengähtää yhtään. Tämän lisäksi sensei käytti minua esimerkkinä. Tämä oli oikein hyvä juttu. Lisää tätä.

Jalkatyö oli hieman parempi kuin viime kerralla mutta ei paljoa. Kädet eivät myöskään väsyneet ehkä ihan yhtä paljon kuin aikaisemmin. Ehkä keskiviikkoiset punttisaliharjoitukset ja sadan suburin satsit kotona ovat edistäneet hieman asiaa.

Seitsemän viikkoa aikaa kevätleirille...

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Tiistai 1.2.2011 Iaido

Tilaa oli hyvin. Seuran pääopettaja oli paikalla vaihteeksi. Useita seikkoja kävi ilmi. Jossain järjestyksessä ne ovat:

Hartioiden virheasento
Ylävartalon virheasento
Pään virheasento
Takajalan virheasento
Painopiste liian edessä
Notossa väärä liikerata
Tenouchi-ongelma
Jo-ha-kyu -ongelma.
Ajoituksen ongelmat.

Nämä ovat siis yleisiä ongelmia ja sitten on vielä kunkin tekniikan kohdalla omat vaikeutensa.

Mistähän sitä aloittaisi...